Aslinda durdurma islemi ABD de bu sekilde yapiliyor. Yani tamamen tecrubeye dayali yada sizin deyimle pratik. 2015 e kadar tamamlanmasi gereken cok buyuk projenin kucuk ama onemli bir kisminda calisiyorum. Trenlerin durma mesafelerini simule eden bir yazilim gelistirildi ve bu yazilim binlerce farkli senaryoyu iceren durma mesafelerini uretiyor. Ornegin 150 vagonlu, agzina kadar yuklu komur treni, 1 derece yokus asagi vs vs gibi tum kombinasyonlar bir senaryo ve her senaryo icin 100 tane durma mesafesi yazilim tarafindan veriliyor. Bu durma mesafelerinin matematiksel denkleme donusturulmesi ve daha sonra trenlerin beyin bilgisayarina verilmesi bu sayede makiniste trene full fren yaptigi anda ne kadar mesafede duracagini soyleyen bir sistem. Dediginiz gibi yavaslama icin genelde dynamic brake dedikleri dinamik fren kullaniliyor, bu aslinda geri vitese takip, treni lokonun geri itme gucuyle yavaslatma. Yani vagonlarda fren padleri aktiflesmiyor...Birde heralde musluk dediginiz sey, su kademeli olan fren kolu...O da anladigim kadariyla belli bir kuvvette vagonlardaki padleri tekerlere uyguluyor. Eger en son kisma getirirseniz, buna emergency brake yani acil durum freni oluyor. Bu durumda tum tren boyunca tum fren pedleri butun kuvvetle aktiflesiyor ve durdurlabilecek en kisa mesafe durumu oluyor. Tabi bu son durum cok pahali birsey, butun pedleri kontrol etmeniz gerekiyor, asinmalar oluyor ayriyeten takili kalanlar oluyor. Takili kaldigi takdirde farkinda olmadan yola devam ettiginizde teker surte surte gittigi icin ustunde duzlem olusuyor ve bojiyi ve raylari mahvediyor, gib gibi...
Ben daha cok verilerin analizi ve daha dogru tahmninler yapmasi uzerine calisiyorum ama trenlerin durdurulmasi konusunda pratik tecrubem yok. Bir iki kez lokomotiflerin icini gezip bazi egitimlere katildim, temel bilesenler ne nedir vs biliyorum fakat, uygulamali olarak gormek isterdim

Makinist abiler isin piri olmuslardir muhakkak, ama beklenmedik durumlar icin bilgisayarli sistemlerin yardimi da gerekir bence. Tecrubeli abilerin verecegi bilgiler, isin teknigi ile birlestiginde ortaya guzel seyler cikar bence, neden olmasin?
Trenlerin durdurulmasi ve sinyalizasyon olaylarina biraz calismam gerek galiba...